top of page

TRIVIA No7

otis.jpg

“R-E-S-P-E-C-T”

Η αρχική έκδοση του τραγουδιού, οι διαφορετικές ερμηνείες του και η δημοτικότητα που απέκτησε μέσα από τη φωνή της αξεπέραστης Aretha Franklin.

Το "Respect" κυκλοφόρησε αρχικά το 1965 από τον Αμερικανό τραγουδιστή  Otis Redding. Δύο χρόνια αργότερα, ηχογραφήθηκε από την νεαρή τότε Aretha Franklin, η οποία έκανε τα πρώτα βήματα στην καριέρα της. Κανείς δεν περίμενε όμως πως η εκτέλεση αυτή θα αποτελούσε την πιο δημοφιλή εκδοχή παγκοσμίως.  Μέσα από την ανεπανάληπτη φωνή της gospel τραγουδίστριας, το κομμάτι σημείωσε τεράστια επιτυχία, ενώ της «εξασφάλισε» δύο βραβεία Grammy αλλά και τον χαρακτηρισμό ως ενός από τα καλύτερα R&B τραγούδια όλων των εποχών.

 

Δύο εκδοχές, με διαφορετικά νοήματα αλλά και αισθητές παρεμβάσεις στα μουσικά όργανα, τους στίχους και τις ιστορίες που αφηγείται ο κάθε καλλιτέχνης. Η αρχική εκδοχή του Otis Redding είναι η ιστορία ενός άνδρα, ο οποίος δίνει στη γυναίκα του ό, τι του ζητήσει, όμως ζητάει το σεβασμό της, καθώς αυτός φέρνει χρήματα στο σπίτι… Αντίθετα, η εκδοχή της Aretha Franklin είναι η δήλωση μιας ισχυρής γυναίκας, γεμάτη αυτοπεποίθηση, η οποία ξέρει πως ο άντρας της έχει ό,τι θέλει, δεν τον αδικεί ποτέ και απαιτεί τον «σεβασμό» του.

 

Έρχεται λοιπόν σε αντιπαράθεση με την αρχική ερμηνεία του Otis Redding, η οποία προβάλλει  το οικογενειακό πρότυπο της εποχής «Ο άντρας εργάζεται όλη μέρα, φέρνει χρήματα στο σπίτι και απαιτεί ως αντάλλαγμα τον σεβασμό της γυναίκας του.  Η Aretha κατέρριψε το πρότυπο αυτό και με τη δική της ερμηνεία του «Respect” απογείωσε την καριέρα της και την ταύτισε με το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων των αφροαμερικανών.

 

YouTube:

https://youtu.be/7BDw-H_hUzw (Otis Redding)

https://youtu.be/fzPXozDgvYs (Aretha Franklin)

 

Πηγές: www.businessinsider.in  / www.npr.org / www.wikipedia.org

Bobos Music Trivia | Otis Redding
00:00 / 01:04
bottom of page